Μήπως υποφέρω από κάποια διαταραχή άγχους;

people stressed walking

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή πανικού και οι φοβίες (όπως η διαταραχή κοινωνικού άγχους ή η αγοραφοβία). Αυτές οι διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό, φόβο και ανησυχία και μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να ασχολείται με τις καθημερινές του δραστηριότητες. Τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική ανησυχία ή φόβος

  • Τρέχουσες σκέψεις

  • Δυσκολία συγκέντρωσης

  • Ευερεθιστότητα

  • Διαταραχές στον ύπνο

  • Σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, εφίδρωση ή τρέμουλο

  • Κρίσεις πανικού (ξαφνικά, έντονα επεισόδια φόβου ή άγχους)

  • Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων

  • Επιπτώσεις στις σχέσεις, την εργασία και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Οι πιο συχνές αγχώδεις διαταραχές είναι:

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή: Αυτός ο τύπος διαταραχής χαρακτηρίζεται από υπερβολική και επίμονη ανησυχία και άγχος για μια ποικιλία διαφορετικών πραγμάτων. Τα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή μπορεί να ανησυχούν υπερβολικά για την υγεία, τα οικονομικά, την εργασία ή τις σχέσεις τους.

Διαταραχή πανικού: Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από ξαφνικά και επαναλαμβανόμενα επεισόδια έντονου φόβου ή άγχους, που συχνά ονομάζονται κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Φοβίες: Η φοβία είναι ένας έντονος και παράλογος φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση. Ορισμένες κοινές φοβίες περιλαμβάνουν το φόβο για συγκεκριμένα ζώα (όπως αράχνες ή φίδια), το φόβο για τα ύψη ή το φόβο για τις πτήσεις.

Διαταραχή κοινωνικού άγχους: Αυτή η διαταραχή, επίσης γνωστή ως κοινωνική φοβία, χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο και άγχος για κοινωνικές καταστάσεις. Τα άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους μπορεί να φοβούνται ότι θα κριθούν από τους άλλους, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις.

Αγοραφοβία: Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από φόβο να βρεθεί κανείς σε καταστάσεις όπου η διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη ή ντροπιαστική. Τα άτομα με αγοραφοβία μπορεί να αποφεύγουν δημόσιους χώρους, όπως τα πλήθη ή τους πολυσύχναστους δρόμους, επειδή φοβούνται ότι θα πάθουν κρίση πανικού σε αυτές τις καταστάσεις.


Η γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία(CBT) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τα άτομα να εντοπίσουν και να αλλάξουν τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που συμβάλλουν στο άγχος τους. Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης για να διαχειριστούν το άγχος τους στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της CBT για τις αγχώδεις διαταραχές, το άτομο θα συνεργαστεί με έναν θεραπευτή για να εντοπίσει και να αμφισβητήσει τις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις του σχετικά με καταστάσεις που προκαλούν άγχος. Θα μάθει επίσης δεξιότητες αντιμετώπισης και στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους του, όπως τεχνικές χαλάρωσης ή θεραπεία έκθεσης (σταδιακή αντιμετώπιση των φόβων του με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο).

Πολλά άτομα με αγχώδεις διαταραχές διαπιστώνουν ότι η CBT είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση. Μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Previous
Previous

Μήπως υποφέρω από κάποια σεξουαλική διαταραχή;

Next
Next

Μήπως υποφέρω από κάποια διατροφική διαταραχή;