Τι ΔΕΝ είναι ψυχοθεραραπεία;
Υπάρχουν διάφορες πρακτικές ή προσεγγίσεις που μπορεί λανθασμένα να θεωρούνται ψυχοθεραπεία, αλλά στην πραγματικότητα δεν θεωρούνται επίσημα ψυχοθεραπεία από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Παραδείγματα:
Life coaching: Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν coach για τον προσδιορισμό και την επίτευξη προσωπικών στόχων. Ενώ μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, δεν θεωρείται ψυχοθεραπεία επειδή δεν αντιμετωπίζει τα υποκείμενα ζητήματα ψυχικής υγείας.
Αυτοβοήθεια: Το υλικό αυτοβοήθειας, όπως βιβλία, εφαρμογές ή διαδικτυακές πηγές, μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και στρατηγικές για την αντιμετώπιση συναισθηματικών ή ψυχολογικών δυσκολιών. Ωστόσο, αυτά δεν αποτελούν υποκατάστατο της ψυχοθεραπείας, καθώς δεν περιλαμβάνουν συνεργασία με εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Φαρμακευτική αγωγή: Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος της θεραπείας ψυχικής υγείας, αλλά δεν θεωρείται ψυχοθεραπεία. Η διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν ψυχίατρο ή άλλον επαγγελματία ιατρό για τον καθορισμό της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και δοσολογίας για τα συμπτώματα του ατόμου.
Ομάδες υποστήριξης: Οι ομάδες υποστήριξης παρέχουν ένα χώρο για τα άτομα να συνδεθούν με άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Αν και μπορεί να είναι χρήσιμες για συναισθηματική υποστήριξη, δεν θεωρούνται ψυχοθεραπεία, καθώς δεν περιλαμβάνουν συνεργασία με εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Πνευματική συμβουλευτική: Ορισμένοι άνθρωποι απευθύνονται σε πνευματικούς συμβούλους για υποστήριξη και καθοδήγηση σε δύσκολες στιγμές. Ενώ η πνευματική συμβουλευτική μπορεί να είναι χρήσιμη για ορισμένους, δεν θεωρείται ψυχοθεραπεία, καθώς συνήθως δεν περιλαμβάνει τεχνικές ή παρεμβάσεις που βασίζονται σε αποδείξεις.
Εναλλακτικές θεραπείες: Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να δοκιμάσουν οι άνθρωποι για να διαχειριστούν θέματα ψυχικής υγείας, όπως ο βελονισμός, το μασάζ ή οι θεραπείες με βότανα. Ενώ αυτές οι πρακτικές μπορεί να έχουν κάποια οφέλη, δεν θεωρούνται ψυχοθεραπεία, καθώς δεν περιλαμβάνουν συνεργασία με εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Χόμπι: Ενώ τα χόμπι μπορούν σίγουρα να προσφέρουν μια αίσθηση χαράς και ικανοποίησης, δεν πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατο της επαγγελματικής ψυχοθεραπείας. Τα χόμπι μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στη ρουτίνα αυτοφροντίδας του ατόμου, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα ψυχολογικά ζητήματα που μπορεί να απαιτούν θεραπευτική παρέμβαση.
Προγράμματα coaching: Παρόμοια με το life coaching, υπάρχουν επίσης προγράμματα coaching που μπορεί να ισχυρίζονται ότι βοηθούν τους ανθρώπους με συγκεκριμένες προκλήσεις ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Παρόλο που αυτά τα προγράμματα μπορεί να είναι χρήσιμα για ορισμένους, δεν θεωρούνται ψυχοθεραπεία, καθώς συνήθως δεν περιλαμβάνουν αδειοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας και μπορεί να μην βασίζονται σε πρακτικές που βασίζονται σε αποδείξεις.
Φίλοι, οικογένεια: Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια οποιαδήποτε συζήτηση που κάνετε με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας. Ενώ η συζήτηση με αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή υποστήριξης, δεν είναι το ίδιο με τη συνεργασία με έναν πιστοποιημένο θεραπευτή που έχει την εκπαίδευση και την εμπειρία να σας καθοδηγήσει μέσα από μια δομημένη διαδικασία αυτογνωσίας, θεραπείας και ανάπτυξης.
Παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα: Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, συνιστώνται συχνά ως συμπληρωματική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας. Παρόλο που μπορεί να είναι χρήσιμες για τη διαχείριση του άγχους, δεν θεωρούνται ψυχοθεραπεία, καθώς συνήθως δεν περιλαμβάνουν συνεργασία με εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας για συγκεκριμένα θέματα ψυχικής υγείας.
Ομοίως, η ψυχοθεραπεία δεν είναι το ίδιο με το να εκτονώνεστε λέγοντας τα σε κάποιον, είτε πρόκειται για έναν άγνωστο στο διαδίκτυο είτε για έναν θεραπευτή που απλώς σας ακούει χωρίς να σας προσφέρει καθοδήγηση ή ανατροφοδότηση. Ενώ είναι σημαντικό να έχετε έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από το να εκτονώνεστε. Πρόκειται για τη διερεύνηση των υποκείμενων σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που συμβάλλουν στους αγώνες σας και την εκμάθηση πρακτικών εργαλείων και στρατηγικών για την αντιμετώπισή τους.
Ενώ αυτές οι πρακτικές μπορεί να μην θεωρούνται ψυχοθεραπεία, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική ανακούφιση και πολύτιμα εργαλεία για τα άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και ευημερία.